Με λίγα λόγια
Η συλλογικότητα «Σταγόνες» έχει σήμερα τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.), ωστόσο ως εγχείρημα ξεκίνησε πάνω από μία δεκαετία πριν, όταν μια παρέα φίλων αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τις πόλεις και να μετακομίσουν μόνιμα στην ύπαιθρο, επιδιώκοντας καλύτερη ποιότητα ζωής και μεγαλύτερη εγγύτητα στη γη και τη φύση. Τα μέλη των Σταγόνων κατοικούν σε τρία αγροκτήματα στη βόρεια Εύβοια, εκεί όπου αναπτύσσονται και οι δραστηριότητες της ομάδας.
Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Σταγόνες”
Με το πέρασμα του χρόνου και την προσθήκη περισσότερων μελών, προέκυψε η επιθυμία και η ανάγκη να δώσουμε μια πιο επίσημη και ολοκληρωμένη μορφή στο εγχείρημά μας, έτσι η ομάδα «Σταγόνες» μετατράπηκε σε Κοιν.Σ.Επ., μία επιχείρηση που επιδιώκει κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και οικονομικούς στόχους ταυτόχρονα, λειτουργώντας στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Η Κοιν.Σ.Επ. «Σταγόνες» είναι οργανωμένη δημοκρατικά, με τα ισότιμα μέλη μας να αποτελούν τόσο ιδιοκτήτες όσο και εργαζόμενους της επιχείρησης. Έχοντας γίνει μάρτυρες της απαξίωσης αυτού του τόσο σημαντικού φυσικού περιουσιακού στοιχείου, της καλλιεργήσιμης γης, προσπαθούμε να παράγουμε ουσιαστική αξία καλλιεργώντας τη γη μας με τον μέγιστο σεβασμό στη φύση.
Δημιουργούμε και διαθέτουμε αγνά – φυσικά προϊόντα με γνώμονα πάντα την αειφορία και την ποιότητα.
Στόχοι
Ο βασικός στόχος μας είναι να αναπτύσσουμε και να παρέχουμε με τρόπο βιώσιμο, αγαθά και υπηρεσίες που ικανοποιούν τις ανάγκες των μελών μας, αλλά και των ανθρώπων του τόπου στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Εύβοιας όπου κατοικούμε, φροντίζοντας παράλληλα για την προστασία και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.
Ειδικότερα στο κομμάτι των προϊόντων ολιστικής διατροφής, μας ενδιαφέρει ο βιώσιμος τρόπος παραγωγής και η αγνότητα και ποιότητα των προϊόντων μας.
Χρονολόγιο
Το ξεκίνημα
Το ταξίδι μας ξεκινά το 2011, όταν ο Γιάννης και ο Νίκος μετακομίζουν στη Βλαχιά, στο κτήμα του Αντρέα, και όλοι μαζί δημιουργούν την -άτυπη ακόμη- ομάδα “Σταγόνες”. Ένα χρόνο αργότερα, ο Νίκος και ο Γιάννης αγοράζουν και αυτοί ένα κτήμα στην Βλαχιά και πλέον όλοι μαζί ασχολούνται με τη φυσική δόμηση και την διοργάνωση εργαστηρίων με κύριο αντικείμενο τη φυσική δόμηση.
Εξέλιξη
Λίγα χρόνια αργότερα, το 2014, γνωρίζουμε τον Ηλία από την Κήρινθο και τον Νίκο από τη Λίμνη, και ξεκινάμε να καλλιεργούμε όλοι μαζί οπωροκηπευτικά στο κτήμα του Ηλία. Από αυτή την πρώτη συνεργασία προκύπτει και η καλλιέργεια των ροδιών.
Σταδιακά, αναδύεται η ανάγκη απόκτησης μιας νομικής υπόστασης που θα καλύπτει τις διάφορες δραστηριότητές μας. Έτσι το 2018, οι «Σταγόνες» από άτυπη ομάδα μετατρέπονται σε Κοιν.Σ.Επ, και αρχίζουμε επαγγελματικά την πώληση νωπών προϊόντων και στη συνέχεια τη μεταποίηση τους. Παράλληλα, στη Βλαχιά ξεκινά η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νέους απ’ όλη την Ευρώπη.
Σήμερα
Κομβικό σημείο στην εξέλιξη του παραγωγικού κομματιού της Κοιν.Σ.Επ αποτελεί η δημιουργία του σύγχρονου συσκευαστηρίου μας στην Κήρινθο, εκεί όπου γίνεται η επεξεργασία των προϊόντων μας.
Το άμεσο μέλλον
Ένας από τους κύριους καταστατικούς σκοπούς της Κοιν.Σ.Επ είναι η αναγέννηση της υπαίθρου, με άξονα τη δημιουργία ενός υγειούς οικονομικού μοντέλου που στηρίζεται στη συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς. Για να το πετύχουμε αυτό θα εστιάσουμε σε συνεργασίες με άτομα που έχουν τη διάθεση να καλλιεργήσουν με οικολογικό τρόπο και να παράγουν καθαρά, ποιοτικά προϊόντα.
Τομείς δραστηριοποίησης
Ολιστική διατροφή
Στα αγροκτήματά μας στην Κήρινθο της βόρειας Εύβοιας με μεράκι και αγάπη παράγουμε τις πρώτες ύλες και τις επεξεργαζόμαστε, με σεβασμό και γνώση, όσο το δυνατόν λιγότερο παρεμβατικά για να δημιουργήσουμε και να προσφέρουμε μια σειρά προϊόντων ολιστικής διατροφής που διατηρούν στο ακέραιο τα φυσικά διατροφικά τους πλεονεκτήματα ενώ παραμένουν γευστικά.
Εναλλακτική Εκπαίδευση
Οι Σταγόνες υλοποιούν προγράμματα εναλλακτικής εκπαίδευσης, που προσφέρουν βιωματικά γνώσεις και εμπειρίες για την μετάβαση στην ύπαιθρο.
Φυσική Δόμηση
Ο όρος «φυσική δόμηση» περιγράφει διάφορες κατασκευαστικές τεχνικές στις οποίες αξιοποιούνται φυσικές ύλες όπως πηλός, άμμος, πέτρα, ξύλο και φυσικά υλικά.
Τα μέλη μας
Αντρέας Παπαχρήστου
Ο Αντρέας γεννήθηκε στην Αθήνα και ασχολήθηκε επαγγελματικά με την ηχοληψία για αρκετά χρόνια, πριν πάρει την μεγάλη απόφαση να μετακομίσει μόνιμα στη Βλαχιά στη βόρεια Εύβοια. Πλέον ασχολείται, εκτός από την μουσική, με τη γη, την φυσική δόμηση και εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους από όλη την Ευρώπη.
Νίκος Γλωσσιώτης
Ο Νίκος είναι ο μόνος από την Κοιν.Σ.Επ που κατάγεται από τη βόρεια Εύβοια. Έχοντας ασχοληθεί με διάφορες δουλειές στην Αθήνα, πλέον ζει μόνιμα στην Λίμνη με την οικογένειά του και ασχολείται με τις καλλιέργειες της Κοιν.Σ.Επ και την πώληση των προϊόντων μας.
Νίκος Κοντονίκας
Ο Νίκος, με καταγωγή από την Λάρισα, είναι επαγγελματίας βιοκαλλιεργητής.
Μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στη Λάρισα και την Εύβοια με κύρια ασχολία του τις καλλιέργειες, την μεταποίηση των παραγόμενων προϊόντων μας και την φυσική δόμηση.
Ναταλία Ηλιάδη
Η Ναταλία είναι αρχιτέκτονας και ασχολείται με τον σχεδιασμό και την επίβλεψη έργων φυσικής δόμησης της Κοιν.Σ.Επ. Εξειδικεύεται στη σχεδίαση βιοκλιματικών κατασκευών. Ζει μόνιμα στη Βλαχιά.
Dominic Taylor
Ο Dominic ασχολείται με τη φυσική δόμηση πάνω από 30 χρόνια. Έχει ζήσει για πολλά χρόνια σε διάφορα μέρη ανά τον κόσμο, ενώ τα τελευταία 11 χρόνια ζει μόνιμα σε ένα από τα δύο κτήματα στη Βλαχιά, όπου ασχολείται με τη φυσική δόμηση. Παράλληλα, κάνει κατασκευές με ξύλο που είναι ο μεγάλος του έρωτας!
Γιάννης Παπαθεοδώρου
Ο Γιάννης ζει μόνιμα στη Βλαχιά τα τελευταία 13 χρόνια. Ασχολείται με τις καλλιέργειες της Κοιν.Σ.Επ και την πώληση των προϊόντων, καθώς επίσης και με τη φυσική δόμηση.
Ηλίας Παπανικολάου
Ο Ηλίας μετακόμισε μόνιμα στην Εύβοια πριν από 13 χρόνια και είναι επαγγελματίας βιοκαλλιεργητής. Καλλιεργεί ρόδια και οπωροκηπευτικά και ζει μαζί με την οικογένεια του στην Κήρινθο.
Στέλλα Βουρνέλη
Η Στέλλα μετακόμισε στην Εύβοια πριν 13 χρόνια και ασχολείται με την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Κοιν.Σ.Επ., τη διαχείριση των εθελοντών μας, καθώς επίσης και με την καλλιέργεια και μεταποίηση βοτάνων της ευρύτερης περιοχής.