[:el]Οι Σταγόνες και το Nature Play με ενθουσιασμό ανακοινώνουν τον -πρώτο στην Ευρώπη-
Κύκλο εκπαίδευσης Διευκολυντών Ευέλικτης Μάθησης 
(Αgile Learning Facilitators-ALF Summer)
στο νησί της Εύβοιας, αυτό το καλοκαίρι.
Πότε; Παρασκευή 28 Ιουλίου – Σάββατο 5 Αυγούστου 2017
   Πού; Κτήματα της ομάδας «Σταγόνες», Βλαχιά, Β. Εύβοια

Δηλώστε συμμετοχή

Ας αλλάξουμε τις συζητήσεις μας για την εκπαίδευση, ώστε να είναι όσο σκόπιμες και πολύπλευρες όσο είμαστε και εμείς.

Τι ειναι διευκολυντής (facilitator);

Τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε ένα κόσμο που ολοένα και αλλάζει. Με τον ίδιο ρυθμό αλλάζει και η εκπαίδευσή τους. Μαθαίνουν και αποκτούν δεξιότητες από το διαδίκτυο, από τις εξωσχολικές τους δραστηριότητητες κι από τόσα άλλα εκτός του σχολείου. Έτσι αλλάζει και ο ρόλος του εκπαιδευτικού. Καλείται από απλός μεταδότης γνώσεων (δασκαλοκεντρική διδασκαλία), να γίνει διευκολυντής (facilitator) της μαθησιακής διαδικασίας, δηλαδή να οργανώνει μαθησιακά περιβάλλοντα προσαρμοσμένα στις ατομικές ανάγκες κάθε παιδιού (μαθητοκεντρική διδασκαλία), και έτσι, να τα διευκολύνει στο ταξίδι τους για την απόκτησηγνώσης.
Τα Κέντρα Ευέλικτης Μάθησης (ΚΕΜ) λειτουργούν ως ένα δίκτυο αναγνωρισμένων από το κράτος σχολείων και ομάδων κατ’οίκον εκπαίδευσης στις Η.Π.Α., και επαναφέρουν τη χαρά της μάθησης με μια εντυπωσιακά αποδοτική εκπαιδευτική προσέγγιση: την αυτοκαθοδηγούμενη μάθηση. H αυτοκαθοδηγουμενη μαθηση υποστηρίζεται από τον πολιτισμό που δημιουργούν οι προθέσεις της ομάδας/κοινότητας και ενισχύεται από τα εργαλεία ευέλικτης διαχείρισης (agile management tools) που διδάσκονται στα ΚΕΜ.

Τί σημαίνει όμως Ευέλικτη Μάθηση (Agile Learning);

Agile σημαίνει ευέλικτος, ευκίνητος, εύστροφος!
Η Ευέλικτη Μάθηση συνοψίζεται σε αυτά τα 3 σημεία:

Αυτοκαθοδηγούμενη (self-directed)

Οι άνθρωποι είναι μαθητές από τη φύση τους. Όταν τα παιδιά αφήνονται να ασχοληθούν με ό,τι έχουν πάθος, αφοσιώνονται και μαθαίνουν πιο γρήγορα και πιο αποδοτικά –
καλύπτοντας χρόνια διδακτικής ύλης, μέσα σε εβδομάδες μόνο,
τη στιγμή που αυτά επιλέγουν να μάθουν.
Δηλαδή καθοδηγούν από μόνα τους τη μάθησή τους.

Πολιτισμός της Κοινότητας


Στα σχολεία αυτά τα παιδιά νιώθουν ότι εισακούονται, ότι ανήκουν στην ομάδα. Ο σκοπός τους και οι προθέσεις τους λαμβάνονται υπ ́όψιν από την εκπαιδευτική κοινότητα.
Ως κοινωνικά όντα, λειτουργούμε καλύτερα μέσα σε τέτοιες ζωντανές κοινότητες, οι οποίες χτίζουν την αυτοπεποίθησή μας, διευρύνουν τα επικοινωνιακά μας ταλέντα και μας βγάζουν τον καλύτερο εαυτό μας. Έτσι δημιουργούμε ένα πολιτισμό που μας αφορά προσωπικά και συνειδητά.

Εργαλεία Ευέλικτης Διαχείρισης (agile management tools)

Χρησιμοποιούμε πρακτικά και συγκεκριμένα εργαλεία έτσι ώστε να μετατρέψουμε όλα αυτά τα υψηλά ιδανικά σε εφικτές και αξιόπιστες πρακτικές. Αυτά τα εργαλεία και οι πρακτικές παρέχουν εμφανή αποτελέσματα στη μάθηση, αποτελούν εξαιρετική
εξάσκηση στην αυτοδιαχείρηση, και έχουν σαφείς σκοπούς και στόχους. Παράλληλα προωθούν την εύκολη ενσωμάτωση νέων δομών σύμφωνα με τις παιδαγωγικές, προσωπικές ή ομαδικές ανάγκες που προκύπτουν.

Ας μιλήσουμε για πρωτοποριακή εκπαίδευση.


Για παιχνίδι και τεχνολογία.


Για διδασκαλία αυτο-διδασκόμενων και για υποστήριξη μιας κοινότητας unschoolers.


Εδώ, ο Εric Bear σε μία TEDx ομιλία σχετικά με την Ευέλικτη Μάθηση

Μάθετε περισσότερα για τα Agile Learning Centers

Βρείτε μας στο Facebook

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα τριήμερο βιωματικό εργαστήριο στην Ευέλικτη Μάθηση, μια πενταήμερη Nature Play παιδική κατασκήνωση
και μία μέρα για να μοιραστούμε τις εμπειρίες και τις νέες μας δεξιότητες!
Κι όλα αυτά στην εντυπωσιακή φύση της Β. Εύβοιας!

Σε ποιους απευθύνεται;

-Εκπαιδευτικούς, διευκολυντές, εμψυχωτές ομάδων και εθελοντές που θέλουν να δουλέψουν με αυτο-καθοδηγούμενα παιδιά με πάθος!

-Γονείς που ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν με το καλύτερο τρόπο τα παιδιά τους ως αυτοκαθοδηγούμενους μαθητές.

-Αυτή η συνεργατική εκπαιδευτική εμπειρία είναι επίσης σχεδιασμένη για εκείνους που ενδιαφέρονται να κατανοήσουν βιωματικά τις αρχές της Ευέλικτης Μάθησης και να λειτουργήσουν ένα νέο Κέντρο, αλλά και να αναπτύξουν μια σχέση με το Nature Play – τον τοπικό αντιπρόσωπο του δικτύου ΚΕΜ στην επαρχιακή Ελλάδα!

-Τελος, απευθύνεται σε κοινωνικούς επιχειρηματίες και εκπαιδευτικούς-“ακτιβιστές” που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν ένα Δημοκρατικό ή άλλο εναλλακτικό σχολείο, μία ομάδα αυτοκαθοδηγούμενης εκπαίδευσης κατ’οίκον ή κάποιο εξωσχολικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Θέλετε να βοηθήσετε; 
Να υποστηρίξετε αυτοκαθοδηγούμενους μαθητές τόσο στην εξατομίκευση της εκπαίδευσής τους όσο και στη δημιουργία μιας υγιούς κοινότητας;
Ή μήπως ενδιαφέρεστε για μια διασταύρωση μεταξύ Ευέλικτης και Εναλλακτικής εκπαίδευσης;
Ή να βρείτε μέσα και τεχνικές για να υιοθετήσετε στο δικό σας εγχείρημα;

Η Εμπειρία
Οι Διευκολυντές Ευέλικτης Μάθησης συνεργάζονται με νέους διευκολυντές, γονείς, μέλη άλλων ΚΕΜ και εθελοντές, για να συν-δημιουργήσουν αυτοκαθοδηγούμενη μάθηση για τους ενήλικες που θα παρακολουθήσουν το τριήμερο εργαστήριο καθώς και για τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν στη συνέχεια την πενταήμερη κατασκήνωση.

Η Δομή
Θα ξεκινάμε και θα τελειώνουμε κάθε μέρα μαζί, και θα δημιουργούμε καθημερινά το περιεχόμενο του προγράμματος, χρησιμοποιώντας τα ίδια εργαλεία αυτό-διαχείρισης που χρησιμοποιούμε στους χώρους εναλλακτικής εκπαίδευσης. Αυτή είναι η εμπειρική μάθηση (experiential learning) -μάθηση μέσω της πράξης και της καθημερινής εμπειρίας. Παρακαλούμε, μην έρθετε περιμένοντας ένα προκαθορισμένο «πρόγραμμα σπουδών».

Ο Βασικός Σκοπός
Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν την εμπειρία και την αυτοπεποίθηση να συντονίσουν ένα ΚΕΜ ή αντίστοιχο αυτοκαθοδηγούμενο πλαίσιο μάθησης. Όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν τόσο με την απλή απορρόφηση πληροφορίας ή με τη μάθηση του «σωστού» τρόπου χρήσης των παραπάνω εργαλείων ευέλικτης διαχείρησης, όσο με το να μάθουμε να εξασφαλίζουμε χώρο, χρόνο και κίνητρα για μάθηση και να συνυπάρχουμε σε μια αυθεντική (και όχι εξουσιαστική) σχέση μεταξύ μας και με τους μαθητές.

«Οι ρίζες μας βρίσκονται στη γη.
Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς να νιώθουν και να ζουν σε αρμονία με τη Γη.»
– Δρ. Μαρία Μοντεσσόρι

Πρόγραμμα

1η-3η Μέρα : Τα Βασικά
Μια τριήμερη εισαγωγή στην διευκόλυνση (facilitation) και την Ευέλικτη Μάθηση, όπου έμπειροι διευκολυντές θα μοιραστούν μαζί μας τη θεωρία και την πράξη, αλλά και βιωματικές δραστηριότητες/ασκήσεις. Θα ακολουθήσουμε το ρυθμό που ακολουθεί ένα ΚΕΜ κατά τις σχολικές μέρες: πρωινός προσδιορισμός προθέσεων, ημερήσια εξερεύνηση, και το απόγευμα κύκλος για συζήτηση και μοίρασμα ιδεών και εμπειριών.

4η-8η Μέρα : Η Κατασκήνωση
Ήρθε η ώρα να εξασκήσετε τα εργαλεία και τις αρχές της Ευέλικτης Μάθησης! Βοηθήστε να λειτουργήσει μια καλοκαιρινή κατασκήνωση όπως ένα ΚΕΜ. Βιώστε τη πλήρη εμπειρία ενός ΚΕΜ σε όλες τις ηλικίες και εξασκείστε τις αρχές της Ευέλικτης Μάθησης. Εδώ τα παιδιά συμμετέχουν και πολλαπλασιάζουν την ενέργεια! Είναι μια ευκαιρία να εμβαθύνουμε τις δεξιότητές μας και να χτίσουμε μια πιο αυθεντική σχέση με τα παιδιά, καθώς και να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία, να ηγούμαστε κάποιων συνεδριών και να υποστηρίζουμε τις εργασίες των παιδιών.

9η Μέρα:
Ο Απολογισμός- η Ανατροφοδότηση (feedback) και η Γιορτή Λήξης
Μια ανεπίσημη μέρα που θα φέρει την ομάδα πιο κοντά. Αντιμετωπίζοντας ισότιμα όλα τα μέλη της ομάδας, θα αναλογιστούμε την εμπειρία μας, θα εντοπίσουμε κενά στις νέες μας δεξιότητες και θα εμβαθύνουμε στο πώς να τις βελτιώσουμε. Επίσης… θα το γιορτάσουμε!

Κατα τη διάρκεια του εργαστηρίου και της τελευταίας μέρας θα υπάρχει δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών.
Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί στα Αγγλικά,
αλλά θα υπάρχει δυνατότητα μετάφρασης για την διευκόλυνση μικρών και μεγάλων.

Η οικονομική συμμετοχή συμπεριλαμβάνει φαγητό και διαμονή (camping ή άλλες επιλογές κατόπιν συνεννόησης) και είναι υπό τη λογική “πληρώνετε ό,τι μπορείτε”, ενώ είναι θεμιτές και οι εθελοντικές δωρεές για τα παιδιά.

α. Πλήρης συμμετοχή (9 μέρες: Εργαστήριο + Κατασκήνωση): €360 – €720

β. Μερική συμμετοχή- περιορισμένες θέσεις (3 μέρες: Εργαστήριο): 240 € – 620 €

Ένα πλήρες και χορταστικό πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό θα παρέχονται με αγάπη από τους οικοδεσπότες μας. Τα γεύματα θα είναι κατάλληλα για χορτοφάγους και vegan, και θα προέρχονται από τοπικούς βιολογικούς παραγωγούς στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό.

Ο χώρος που θα μας φιλοξενήσει περιλαμβάνει κομποστικές και ”κανονικές” τουαλέτες, ζεστό νερό, δύο κοινόχρηστες κουζίνες και διάφορους καλά σκιαζόμενους χώρους συνάντησης. Υπάρχει η δυνατότητα να παραχωρήσουμε σκηνές αν ζητηθεί εγκαίρως. Επίσης, θα υπάρχουν πιο άνετες επιλογές διαμονής όπως στα σπίτια φυσικής δόμησης των Σταγόνων ή σε σπίτια στο διπλανό χωριό της Βλαχιάς.

Δηλώστε συμμετοχή

Ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό;

Οι Σταγόνες είναι μία ομάδα που ασχολείται μεταξύ άλλων με τη φυσική δόμηση, την οργάνωση και φιλοξενία εργαστηρίων και την καλλιέργεια τροφής. Ιδρύθηκε από ανθρώπους που αναζητούν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής και πειραματίζονται με την έννοια «ζώντας ελαφρά πάνω στη γη». http://www.stagones.org/

Το Nature Play είναι μια εκπαιδευτική start-up που ιδρύθηκε από την αγάπη τριών οικογενειών για τα παιδιά τους και για το φυσικό περιβάλλον. Οργανώνουν συχνές συναντήσεις και κατασκηνώσεις με σκοπό το ελεύθερο και μη δομημένο παιχνίδι, έξω στη φύση της Βόρειας Εύβοιας. http://www.transformevia.com/nature-play

Σας περιμένουμε για ένα υπέροχο καλοκαίρι συν-μάθησης!

Έχετε ερωτήσεις; email: marcus@oneplanet.io (επικοινωνία στα Αγγλικά)

www.transformevia.com/alf-summer

www.facebook.com/natureplayevia

 

 

Nature Play is Crowdfunding

https://www.thunderclap.it/projects/58535-nature-play-is-crowdfunding

Nature Play is Crowdfunding on Facebook

Intentions for a Nature Play ALC on Evia Island[:en]Please find all the information in English here:

http://www.transformevia.com/alf-summer

[:]